In Lieve schat, wat vind je lekker?, Jozef Schildermans, Hilde Sels en Marleen Willebrands
Het Koocboec van Antonius Magirus (1612) en de Italiaanse keuken van de renaissance
Vrijwel nog zo goed als nieuw exemplaar
Kent u het verschil tussen een taart en een toert?
Wilt u kweeperenmarmelade maken op 17de-eeuwse wijze?
Wist u dat de Geraardsbergse mattentaart een Italiaanse oorsprong heeft?
Wilt u genieten van een tersey, een zoete omelet met sinaasappelsap en kaneel?
Of spreekt een potagie met paddenstoelen u meer aan?
In Lieve schat, wat vind je lekker? kunt u het allemaal nalezen én uitproberen. Het Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus was een populair Nederlandstalig kookboek van de Spaanse Nederlanden uit de 17de eeuw. Magirus wil dames uit de gegoede burgerij op een spaarzame, maar niet al te zuinige manier lekker leren koken. Inspiratie voor zijn verfijnde en eenvoudige recepten vond Magirus in de Italiaanse keuken van de persoonlijke kok van paus Pius v. Hij doorspekt zijn kookboek met geestige commentaren en aanwijzingen, die een licht werpen op de Zuid-Nederlandse culturele, politieke en sociale situatie in het begin van de 17de eeuw.
Een boeiend historisch kookboek vertaald in modern Nederlands, met uitgebreide achtergrondinfo over keukeninrichting, bereidingswijzen, ingrediënten en dieetgewoontes van toen. Met recepten die ook vandaag nog makkelijk kunnen worden bereid.
Jozef Schildermans en Hilde Sels zijn historici. Marleen Willebrands is diëtiste en neerlandica.
In Lieve schat, wat vind je lekker?, Jozef Schildermans, Hilde Sels en Marleen Willebrands, vrijwel nog zo goed als nieuw exemplaar
Davidsfonds Uitgeverij NV, Leuven, 2007, eerste druk, paperback, 248 pagina's
ISBN 9789058265005
Prijs exclusief verzendkosten
Lieve schat, wat vind je lekker?
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
Tip van Stip
De smaak van Amsterdam, Sarah Bosmans en Merel Klein700 jaar stedelijke eetcultuur
Met een bijdrage van:
Maarten Hell, Floor Meijer, Lenno Munnikes, Margriet de Roever, Marleen Willebrands en Justyna Wubs-Mrozewicz
Bij Amsterdams eten en drinken denken we al snel aan tafelzuur,…€ 45,00- Kleine geschiedenis van de hutspot, Jacques Meerman
Met recepten
Hutspot is geen klein bier. Er zijn boeken en schilderijen aan gewijd. Het gerecht staat nog steeds, in verschillende variaties, op ieders eet- tafel. Menig patriottisch hart gaat er sneller van kloppen. Hutspot…€ 9,95 - Luilekkerland, Onno & Charlotte Kleyn
400 jaar koken in Nederland
Hardcover
Zijn artisjokken een recente aanwinst in het groenteschap? Waarom waren er voor de 19e eeuw nauwelijks menukaarten? Waarom werd kip van heel duur opeens goedkoop?Aan de hand van de rijke…€ 21,95 - Keuke-Boek van Maria Philippina Schrijver, Prisca Zwaan - van Diggelen
Anno 1752
Hardcover met leeslint
Dit Keuke-Boek geeft een zeldzame historische kijk op recepten uit de achttiende eeuw. De totale tekst van het oorspronkelijke handschrift is zo volledig mogelijk in druk omgezet, zodanig dat de…€ 18,95 - De smaak van het verleden, Barbara Ketcham Wheaton
De Franse keuken van 1300 tot 1789
'Wat! Alweer een over koken? zal de lezer wellicht zeggen. Sedert een aantal jaren wordt het publiek overspoeld door een ware vloedgolf van dergelijke geschriften,' Deze zo modern aandoende…€ 8,95 - Rond de tafel der Romeinen, P.C.P. Faas
Met meer dan 150 originele recepten
De kookkunst van de Romeinen heeft lang een slechte reputatie gehad. Hun feestmalen werden afgedaan als decadente uitspattingen van goddeloze heidenen en verder doodgezwegen.
Patrick C.P. Faas…€ 24,95 - Keukenmythes, Chris van Zutphen
Over kreeften die gaan gillen als ze worden gekookt en vervliegende vitamines in vers vruchtensap
Basilicum moet je scheuren, niet knippen of snijden.
Als je 'sushi' zegt, zeg je 'rauwe vis'. Dat is immers het voornaamste…€ 4,50 - Florentines, Lorenza de Medici and Giovanna Garzoni
A Tuscan Feast
Foreword & Recipes by Lorenza de Medici
Paintings by Giovanna Garzoni
Italy has enriched civilisations for centuries, from the Romans to the modern temples of design and gastronomy of the twentieth century.…€ 34,95 - Het wezen van de smaak, Jean-Anthelme Brillat-Savarin
Hardcover
Eerste druk, april 2002
Nederlandstalige uitgave
Één van de belangrijkste teksten in de gastronomische literatuur
De vertaling is van Wina en Han Born. Zij schreven ook het voorwoord in dit boek.
De meest…€ 45,00