Luilekkerland, Onno & Charlotte Kleyn
400 jaar koken in Nederland
Hardcover
Zijn artisjokken een recente aanwinst in het groenteschap? Waarom waren er voor de 19e eeuw nauwelijks menukaarten? Waarom werd kip van heel duur opeens goedkoop?
Aan de hand van de rijke verzameling kook- en receptenboeken van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek schetsen Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte wat we gisteren en eergisteren op tafel zetten. Thema's als groente, ongelijkheid, gevogelte, vet, presentatie en exotisme worden door de eeuwen heen gevolgd. Met curieuze details, smakelijke weetjes en meer dan zestig recepten uit kookboeken van 1580 tot en met 1980 gaat Luilekkerland snoepend door de Hollandse keuken van weleer.
Onno Kleyn is al dertig jaar culinair schrijver en wijn-journalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde zo'n veertig boeken. In 2016 verscheen van zijn hand het meer dan duizend pagina's tellende standaardwerk De grote Kleyn, culinair compendium.
Charlotte Kleyn studeerde geschiedenis en Frans en rondde in 2017 in Brussel de master Food History af. Sindsdien werkt ze als culinair journalist en historica. Ze schrijft onder andere voor Het Parool en Archeologie Magazine.
Luilekkerland, Onno & Charlotte Kleyn, nagenoeg nog als nieuw exemplaar
Amsterdam University Press B.V., Amsterdam 2018, eerste druk, hardcover, 24,6 x 17,5 x 2,8 cm, 288 pagina's
ISBN 9789462987395
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- Trek, Charlotte Kleyn
Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?
€ 14,95 Tip van Stip
De smaak van Amsterdam, Sarah Bosmans en Merel Klein700 jaar stedelijke eetcultuur
Met een bijdrage van:
Maarten Hell, Floor Meijer, Lenno Munnikes, Margriet de Roever, Marleen Willebrands en Justyna Wubs-Mrozewicz
Bij Amsterdams eten en drinken denken we al snel aan tafelzuur,…€ 45,00- Florentines, Lorenza de Medici and Giovanna Garzoni
A Tuscan Feast
Foreword & Recipes by Lorenza de Medici
Paintings by Giovanna Garzoni
Italy has enriched civilisations for centuries, from the Romans to the modern temples of design and gastronomy of the twentieth century.…€ 34,95 - Zout, Mark Kurlansky
Een wereldgeschiedenis
Homerus noemde zout een goddelijke substantie. Plato beschreef zout als bijzonder dierbaar voor de goden. Zout heeft onze beschaving gevormd, en Mark Kurlansky legt in dit boek een verrassend aspect van de…€ 14,95 - Keuke-Boek van Maria Philippina Schrijver, Prisca Zwaan - van Diggelen
Anno 1752
Hardcover met leeslint
Dit Keuke-Boek geeft een zeldzame historische kijk op recepten uit de achttiende eeuw. De totale tekst van het oorspronkelijke handschrift is zo volledig mogelijk in druk omgezet, zodanig dat de…€ 18,95 Signed!
Hungry Planet, Peter Menzel and Faith D'AluisoWhat the World Eats
30 Families. 24 Countries. 600 Meals. 1 Extraordinary Book.
Foreword by Marion Nestle
Hardcover (bound in linen cover with dust jacket)
First edition, 2005
Signed by the authors
Signed by Peter Menzel and…€ 45,00- Ansjovis, Petra Possel
Kleine vis, groot verhaal
Hardcover, zo goed als nieuw exemplaar, eerste druk
Ooit zwom de ansjovis door de Nederlandse wateren. Vissers waren er dol op, het was het vet op de botten. Maar na de komst van de Afsluitdijk — de…€ 13,95 - Het spek van slager Blom, Diny Schouten
Over wat er nog te eten is
We zijn zo rijk, maar waarom is ons eten dan zo armoedig? En erger nog, waarom is het eten dat 'rijk' wordt gevonden - en waar onvoorstelbaar veel geld aan wordt uitgegeven - zo mogelijk nog…€ 9,95 - Rond de tafel der Romeinen, Patrick Faas
Met meer dan 150 originele recepten
Paperback
Varkensoren, baarmoeders, uiers, darmen, flamingo, ibis-hersentjes of de eeltige slurf van een olifant: de Romeinen deinsden er niet voor terug deze ingrediënten voor hun feestmalen…€ 18,95 - Van de melkboer, Leanne Kitchen
Hardcover
Van de melkboer vertelt je alles over kaas, room en melk - te beginnen met veel achtergrondinformatie over de bereidingswijzen, de verschillende soorten en waarvoor deze werden en worden gebruikt. Het boek behandelt de…€ 16,95