De joodse keuken, Clarissa Hyman
Recepten en verhalen uit de hele wereld
Fotografie van Peter Cassidy
Hardcover
De joodse keuken is een weerspiegeling van een religieuze overtuiging, een cultuur- en familiegeschiedenis. De recepten, die van generatie op generatie zijn overgeleverd, vertellen hun eigen verhaal van het verleden van een familie. Dankzij het traditioneel rondtrekkende karakter van het joodse volk zijn overal ter wereld joodse gemeenschappen te vinden. Onderdeel van de godsdienst zijn de dieetvoorschriften van kashrut. Joodse koks hebben lokale specialiteiten opgenomen in hun keuken en aangepast aan hun eigen cultuur. In een nieuw land gebruiken ze een oud recept met de daar aanwezige ingrediënten. De maaltijden die ze creëren verenigen religie en wetten, en verbinden verleden met heden. Deze menu's zijn heerlijke hybriden en vertellen het verhaal van joodse families, hun geschiedenis en hun cultuur.
De wetten van kashrut bepalen wat toegestaan, kosher, is en wat verboden, trefah, is; en brengen een scheiding aan tussen vlees- en zuivelproducten. Dit boek volgt deze traditie en is verdeeld in drie hoofdstukken: Vlees, Zuivel en Pareve (neutraal). De internationaal getinte recepten bieden gerechten als Tunesische paprika-tomatensalade; Champignon-gortsoep; Marokkaanse vis met kikkererwten en koriander; Venetiaanse pompoenrisotto en het toetje dat je het water in de mond doet lopen: Dadelrijstpudding.
De geschiedenis van negen joodse families loopt als een rode draad door het boek. Ze verhalen over familiefeesten; reizen over verschillende continenten; hereniging en afscheid; oorlog en vrede. Elk verhaal gaat vergezeld van een recept en onthult, onder meer, de menu's van Cubaanse joden in Miami, Australische joden in Manchester, en Marokkanen in Israël. Een heerlijke, internationale fusionkeuken; de joodse keuken is net zo rijk als de culturele erfenis.
'Ik doe niets liever dan naast iemand in de keuken staan, amateur of professional, die tijdens het koken vertelt over het recept, de bereidingswijze, wat het voor hem betekent en de geschiedenis van het gerecht.' - Clarissa Hyman
Clarissa Hyman is freelance auteur over eten en reizen. In 2002 won ze de prestigieuze Glennfiddich Food Writer of the Year-award. Haar werk als televisieproducent en schrijfster gaat hand in hand met een liefde voor verhalen vertellen, interesse in mensen en plaatsen, en een levenslange passie voor eten.
Peter Cassidy is een vooraanstaand fotograaf van eten en interieurs.
Taal: Nederlands
De joodse keuken, Clarissa Hyman, net exemplaar. De omslag heeft enkele (zeer) lichte gebruikssporen, maar verder is het boek nog zo goed als nieuw
Tirion Uitgevers bv, Baarn, 2003, eerste druk, gebonden in harde kaft met stofomlag, 26,5 x 23,5 x 2,0 cm, 160 pagina's
ISBN 9053904805
Prijs exclusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- Feest, Nigella Lawson
Eten om het leven te vieren
Feest gaat over familie en eten, over officiële feestdagen en persoonlijke feesten, over hoe zowel de kleine dagelijkse genoegens te vieren als de grote gebeurtenissen. In dit boek staan recepten voor…€ 16,95 Tip van Stip
Haniyé, Matay de MayeeEen ode aan de oudste keuken ter wereld
Hardcover
Eerste druk, 2023
Van 's werelds oudst opgetekende recepten in spijkerschrift, zo'n 4000 jaar geleden, loopt er een rechte lijn naar de keuken van Smuni Turan. Haar recepten zijn…€ 24,95- Soul food, De Vrouw met de Baard (Mas van Putten en Carl Lemette)
Volle, vrolijke en originele smaken die je hoofd en lijf vullen met louter plezier! - Yvette van Boven
Lastig verkrijgbaar (slechts één stuks op voorraad)
Eerste druk, 2017
Nog mooi en net exemplaarDe Vrouw met de Baard (Mas…€ 45,00 - Moro, Sam en Sam Clark
Het kookboek van de zuid-mediterrane keuken
Samuel en Samantha Clark delen hun liefde voor de intense smaken van de Spaanse keuken, Noord-Afrika en het oostelijke Middellandse Zeegebied. Het woord 'Moro' betekent Moors in het…€ 39,95 - My Nepenthe, Romney Steele
Bohemian Tales of Food, Family, and Big Sur
Photography by Sara Remington
Hardcover with dust jacket
First edition, 2009
Includes bibliographical references and index
My Nepenthe weaves together stories and tales about the…€ 28,95 - Alles warm, Johannes van Dam
Schetsen uit het leven van een leergierige lekkerbek
Eerste druk, 1988
Met illustraties van Joost Swarte. Ook de vormgeving van het boek is van Joost Swarte
Alles Warm is de neerslag van vijfendertig jaar (het boek is…€ 24,95 - The penguin Companion to Food, Alan Davidson
WINNER OF A JAMES BEARD FOUNDATION COOKBOOK AWARD
A true cornucopia of food facts—offering all the flavors, styles, and staples of the world, past and present
Twenty years in the making, this is the definitive compendium on…€ 35,00 - Elizabeth Davids beste recepten
Meer dan 150 heerlijke gerechten voor elke dag
Voor het eerst geïllustreerd met prachtige recept- en sfeerfoto's
Met een voorwoord van o.a. Jamie Oliver
Hardcover
Samengesteld door Jil Norman
Elizabeth Davids introduceerde…€ 28,95 - Uit Marokko, Rob & Sophia Palmer
Gerechten uit een magisch land
Hardcover
Uit Marokko is een culinaire roadtrip door het dynamische Marokko en onthult een keuken vol kleuren, smaken en geuren; van gerechten uit de souk van Marrakech tot aan karakteristieke…€ 35,00 - Jerusalem, Lidia Banara
Hardcover
Like newLanguage: Italian/English
Italian artist Lidia Bagnara shot her photographs of Jerusalem between 2015 and 2018, during the early morning and other hours when the city’s streets were mostly free of tourists and…€ 21,95