Tip van Stip
De smaak van Amsterdam, Sarah Bosmans en Merel Klein
700 jaar stedelijke eetcultuur
Met een bijdrage van:
Maarten Hell, Floor Meijer, Lenno Munnikes, Margriet de Roever, Marleen Willebrands en Justyna Wubs-Mrozewicz
Bij Amsterdams eten en drinken denken we al snel aan tafelzuur, een broodje halfom en natuurlijk aan de FEBO. Dat is niet zo gek. Snackbars en broodjeswinkels speelden een grote rol in het dagelijks leven van de twintigste-eeuwse hoofdstad. De Amsterdamse eetcultuur is echter veel ouder en gevarieerder.
De zoektocht naar de 'smaak van Amsterdam' voert ons langs alle lagen van de Amsterdamse samenleving. We schuiven aan in zeventiende-eeuwse herbergen en gaarkeukens, nemen een kijkje in de kookschriften van achttiende-eeuwse 'grachtenjuffers', en volgen negentiende-eeuwse kookcursussen voor dienstbodes en dames. Maar De smaak van Amsterdam begint natuurlijk met de bierbrouwtradities in middeleeuws Amsterdam.
Wie na het lezen van deze smakelijke artikelen trek heeft gekregen kan ook zelf aan de slag. Kook eens de recepten van de dames uit de Gouden Bocht, of bereid laatnegentiende-eeuwse gerechten met 'exotische' ingrediënten als tomaat, paprikapoeder en ananas uit blik.
Deze uitgave was tevens Jaarboek 2019 van het Genootschap Amstelodamum.
Tip van Stip
De smaak van Amsterdam, (redactie:) Sarah Bosmans en Merel Klein, net exemplaar (enkel wat lichte gebruikssporen aan de omslag)
Genootschap Amstelodamum met Uitgeverij Virtùmedia BV, 2019, eerste druk, paperback met flappen, 208 pagina's
ISBN 9789082932218
Prijs exclusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
Gesigneerd!
Mijn Amsterdam, Ron BlaauwHardcover
Eerste druk, 2013
Vrijwel nog in nieuwstaat
Gesigneerd!
Chef-kok Ron Blaauw deelt zijn favoriete adresjes van Amsterdam - de stad die hem past als een handschoen. Hij onthult de plekken waar hij een kroketje trekt, een…€ 14,95- Trek, Charlotte Kleyn
Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?
€ 14,95 - Keuke-Boek van Maria Philippina Schrijver, Prisca Zwaan - van Diggelen
Anno 1752
Hardcover met leeslint
Dit Keuke-Boek geeft een zeldzame historische kijk op recepten uit de achttiende eeuw. De totale tekst van het oorspronkelijke handschrift is zo volledig mogelijk in druk omgezet, zodanig dat de…€ 18,95 -22%
Lekker Fred, Freddy TratlehnerDit zijn de ingrediënten
Hardcover
'CULINAIR NEDERLAND HEEFT ER EEN AMBASSADEUR BIJ. FREDDY'S KOOKBOEK IS DE HOEKSTEEN VAN MIJN BOEKENKAST.' - JORIS BIJDENDIJK
'Daar stonden we dan, mijn zus en ik. Met 32 graden in de…€ 45,00 € 35,00Tip van Stip
De Aardappeleters, Joris Vermeer en Joost EngelbertsHoe twintig gerechten de wereld veroverden
Hardcover
Eerste druk, 2021
Mooi en net exemplaar
Dit kloeke boek vertelt het onweerstaanbare verhaal van twintig wereldberoemde gerechten die zo gewoon zijn dat we er niets meer van…€ 18,95Bekroond!
Shortlist Amsterdam, Famke en Floor van PraagRestaurants & recepten
Hardcover
Na jarenlang proeven en schrijven over zo ongeveer alle restaurants van Amsterdam, stelden culinair journaliste Famke & Floor van Praag hun definitieve lijst met favorieten samen€ 65,00- Rond de tafel der Romeinen, Patrick Faas
Met meer dan 150 originele recepten
Paperback
Varkensoren, baarmoeders, uiers, darmen, flamingo, ibis-hersentjes of de eeltige slurf van een olifant: de Romeinen deinsden er niet voor terug deze ingrediënten voor hun feestmalen…€ 18,95 - De Volkskeuken, Yvone Gnirrep
Een selectie van honderdvijftig afleveringen uit de dagelijkse rubriek 'De Volkskeuken' in De Volkskrant, verschenen in de periode 2001 tot najaar 2004. Een bron van inspiratie voor de kookliefhebber, maar omdat uitgeknipte…
€ 8,95 - Gerard Heineken, Annejet van der Zijl
De man, de stad en het bier
Hij vormde de basis van de kleurrijke Heineken-geschiedenis: Gerard Heineken - stichter van het gelijknamige bierimperium, aanjager van Amsterdams economische wederopstanding in de negentiende…€ 8,95 - Soul food, De Vrouw met de Baard (Mas van Putten en Carl Lemette)
Volle, vrolijke en originele smaken die je hoofd en lijf vullen met louter plezier! - Yvette van Boven
Lastig verkrijgbaar (slechts één stuks op voorraad)
Eerste druk, 2017
Nog mooi en net exemplaarDe Vrouw met de Baard (Mas…€ 45,00