Alleen de knor wordt niet gebruikt, Yvonne Kroonenberg
De biografie van een varken
De ene dag aaien we biggetjes op een kinderboerderij en zeggen we vriendelijke woorden tegen het moedervarken, de andere dag kopen we spekjes voor de spaghetti alla carbonara. En dan deze keer niet bij de groene slager, want veel te druk en niet op de route, nee, even snel bij de supermarkt.
U weet wat u koopt, maar niet wat eraan vooraf is gegaan. Hoe worden de biggetjes verwekt? Hoe en waar groeien ze op? Wat eten varkens, hoe worden ze vetgemest, wie vervoert varkens naar hun levenseinde, wie maakt de vleeswaren? Yvonne Kroonenberg maakte op uitnodiging van Stichting Varkens in Nood een rondgang langs alle tussengelegen stations, van de conceptie tot de boterhamworst. Ze is op de plek geweest waar sperma wordt geproduceerd, ze heeft stallen bezocht en slachterijen. Ze heeft met politici gepraat, met dierenartsen en met actievoerders. Ze heeft duizenden varkens gezien en aangeraakt, ze heeft biggetjes op de arm gedragen, ze heeft onafzienbare rijen varkens één voor één zien sterven.
Als oud-ambassadeur van Varkens in Nood is Yvonne Kroonenberg al sinds jaar en dag betrokken bij het dierenleed dat achter de kiloknallers schuilgaat. Opnieuw laat Kroonenberg — bekend van bestsellers als 'Alles went behalve een vent' en 'Het zit op de bank en het zapt' — zien dat serieuze non-fictie uitstekend te combineren is met ironie.
Alleen de knor wordt niet gebruikt, Yvonne Kroonenberg, net exemplaar
Uitgeverij Contact, 2009, paperback, 111 pagina's
ISBN 9789025430481
Prijs exlusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- Ooit aten we dieren, Roanne van Voorst
Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Net…
€ 11,95 - Het Varkensboek, Anno Fokkinga
In Het Varkensboek komen alle aspecten van het varken aan de orde: zijn wilde voorouders, zijn ontstaan, zijn bouw en gedrag, zijn voeding, zijn voortplanting, kortom alles over zijn biologie. Maar ook de varkenshouderij krijgt…
€ 9,95 - Dieren eten, Jonathan Safran Foer
Tot enkele jaren geleden was Jonathan Safran Foer afwisselend vegetariër en vleeseter.Toen hij echtgenoot en vader werd, stelde hij zichzelf de vraag: waarom eten we dieren? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons…
€ 8,95 - Het spek van slager Blom, Diny Schouten
Over wat er nog te eten is
We zijn zo rijk, maar waarom is ons eten dan zo armoedig? En erger nog, waarom is het eten dat 'rijk' wordt gevonden - en waar onvoorstelbaar veel geld aan wordt uitgegeven - zo mogelijk nog…€ 9,95 - Melk, Mark Kurlansky
De opzienbarende geschiedenis van mens en melk - van oudheid tot heden
Een 10.0000-jarige haat-liefde verhouding
Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby's, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens…€ 14,95 Tip van Stip
Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten, Madhur JaffreyEen standaard werk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld
Gebaseerd op veertig jaar reiservaring en talloze persoonlijke culinaire vondsten
Een ongeëvenaarde bron vol informatie over ingrediënten en…€ 35,00- Het handboek voor een Funky Vegan lifestyle, Emma Herngreen
Zo word je voorbereid vegan
Dé gids voor iedereen die de vegan lifestyle wil verkennen.Emma Herngreen laat je zien dat er verschillende redenen kunnen zijn voor een veganistisch bestaan. Ze bespreekt de positieve effecten ervan…€ 11,95