Ansjovis, Petra Possel
Kleine vis, groot verhaal
Hardcover, zo goed als nieuw exemplaar, eerste druk
Ooit zwom de ansjovis door de Nederlandse wateren. Vissers waren er dol op, het was het vet op de botten. Maar na de komst van de Afsluitdijk — de Zuiderzee werd het IJsselmeer — zie je nauwelijks ansjovis meer in Nederland. Wel in de rest van Europa, waar het visje reden is voor feesten en geschillen, bijvoorbeeld of het wel of niet op de pizza mag.
In dit boek volgt schrijver-journalist Petra Possel het spoor van dit gevoelige, kwetsbare en onvoorspelbare trekvisje, dat eens pal voor haar voordeur in Friesland zwom. Ze ervaart hoe de ansjovis uitbundig wordt gevierd, maar zijn korte leventje door overbevissing, zeevervuiling, klimaatverandering, dijkbouw — nou ja, eigenlijk alles wat de mens aanricht, nooit zeker is.
Ansjovis is een groot verhaal over een kleine vis — en over onze wereld.
Petra Possel (1963) is radiomaker, restaurantcriticus en schrijver. Ze schreef de verhalenbundels 'Vrouw in de rouw', 'De troost van eten', 'De stad uit' en 'Alles gaat over'. Sinds 2023 is ze te horen in haar eigen culinaire podcastshow 'Smakelijk!'
'Ik vond ansjovis altijd te smerig voor woorden, maar nu ik de laatste Possel heb gelezen, ben ik bekeerd. Verwen jezelf: gun je deze trekvis. En laatje meeslepen op een hoogstpersoonlijke reis.' ADRIAAN VAN DIS
Ansjovis, Petra Possel, zo goed als nieuw exemplaar
Uitgeverij Podium, 2023, eerste druk, hardcover, 176 pagina's
ISBN 9789463811750
Prijs exclusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- Haring, Huib Stam
De vis die Nederland veranderde
De geschiedenis, de economie en de cultuur van de Nederlandse haring
De grootschalige haringvisserij van de vijftiende eeuw leidde voor Nederland de Gouden Eeuw in. Uit de haringvloot ontstond de…€ 14,95 - De kabeljauw, Mark Kurlansky
Biografie van een vis die de wereld veranderde
De kabeljauw, heeft een cruciale rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Mark Kurlansky's fascinerende verhaal over de kabeljauwvangst en -consumptie beslaat dan ook een millennium en…€ 14,95 - Vis & Vega
4 x per week Vis & Vega (ook voor vleeseters)
192 recepten zonder vlees van vrienden voor vrienden
Er zijn heel goede redenen om minder vlees te eten, het is beter voor het milieu, beter voor ie gezondheid en beter voor de…€ 11,95 - Melk, Mark Kurlansky
De opzienbarende geschiedenis van mens en melk - van oudheid tot heden
Een 10.0000-jarige haat-liefde verhouding
Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby's, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens…€ 14,95 - Het spek van slager Blom, Diny Schouten
Over wat er nog te eten is
We zijn zo rijk, maar waarom is ons eten dan zo armoedig? En erger nog, waarom is het eten dat 'rijk' wordt gevonden - en waar onvoorstelbaar veel geld aan wordt uitgegeven - zo mogelijk nog…€ 9,95 - De zee, Philip Plisson
Hardcover
Vrijwel zo goed als nieuw exemplaar
Philip Plisson fotografeert al meer dan een kwarteeuw. Hier geeft hij nog maar eens lucht aan zijn passie: de zee. Hij schetst al haar gedaantes. Zijn geliefkoosde onderwerpen zijn:…€ 24,95 -40%
Artacucina 2, Wiebke van der Scheer & Margré MijerNa het succes van het eerste kunstkookboek Artacucina – een kijkje in de keuken van galerie Artacasa – kon een vervolg niet uitblijven. In dit kookboek, dat zowel het oog als de tong streelt, worden fraaie kunstwerken…
€ 14,95 € 8,95- De Volkskeuken 2, Mac van Dinther
Leuk om te lezen, lekker om uit te koken
Na het succes van De Volkskeuken verschijnt nu De Volkskeuken 2: de 150 beste recepten uit drie jaar ‘Volkskeuken’, de populaire dagelijkse kookrubriek in de Volkskrant. Buitenissige,…€ 13,95 -53%
De Noordzee, Jan GerritsenHardcover, eerste druk
Eeuwenlang was de Noordzee een bron van voedsel en een transportweg voor de mensen in de aangrenzende landen. De zee scheidde en verbond, bood tallozen een bestaan, maar was ook toneel van drama's en…€ 18,95 € 8,95- Eten en eetlust in Nederland (1840-1990), Anneke H. van Otterloo
Een historisch-sociologische studie
Dit boek gaat over veranderingen in eetgewoonten en opvattingen over eten. Vooral veranderingen in sociale ongelijkheid staan centraal. In de afgelopen anderhalve eeuw heeft Nederland zich…€ 14,95