Melk, Mark Kurlansky
De opzienbarende geschiedenis van mens en melk - van oudheid tot heden
Een 10.0000-jarige haat-liefde verhouding
Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby's, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens meer dan 10.000 jaar geleden ging cultiveren. Oorspronkelijk werd melk verwerkt tot kaas, yoghurt, kefir en allerlei andere vernieuwingen die lactose voor de volwassen mens verteerbaar maakten. We gingen de melk zelf pas drinken toen we door een genetische mutatie lactosetolerant waren geworden.
Vroeger hielden veel families een of meerdere melkkoeien en dronken hun eigen melk. Na de Industriële Revolutie, toen steeds meer mensen in de stad gingen wonen — ver weg van de koe — leidde het drinken van melk nogal eens tot ernstige ziektes. Pas toen het pasteuriseren was uitgevonden, en verplicht werd gesteld, kon melk op grote schaal worden geproduceerd en gedronken. Nu wordt er weer volop over melk gediscussieerd, gaan er stemmen op voor rauwe melk en zijn er zorgen over het dierenwelzijn.
Mark Kurlansky heeft een geweldige geschiedenis van de verhouding tussen mensen en melkproducten geschreven, geheel in lijn met zijn eerder bestsellers als 'De kabeljauw', 'Oesters', 'Zout' en 'Papier'.
Vertaald door Cornelis van Ginneken
Eerste druk
Melk, Mark Kurlansky, net exemplaar
Spectrum, 2019, eerste druk, paperback met flappen, 23,0 x 15,1 x 3,2 cm, 399 pagina's
ISBN 9789000366637
Prijs exclusief verzendkosten
Dit boek is te dik voor brievenbuspost en kan alleen als pakket worden verstuurd.
Binnen Nederland gratis verzending bij een aankoop van € 50,00 of meer.
Betaal minder of geen verzendkosten, door meer boeken te bestellen.
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- De kabeljauw, Mark Kurlansky
Biografie van een vis die de wereld veranderde
De kabeljauw, heeft een cruciale rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Mark Kurlansky's fascinerende verhaal over de kabeljauwvangst en -consumptie beslaat dan ook een millennium en…€ 14,95 - Oesters van New York, Mark Kurlansky
Een stadsgeschiedenis
Peter Minuit kocht in 1626 Manhattan voor 24 dollar, en niet veel later kwamen ook de oesterbanken bij Ellis Island in Nederlandse handen. New York groeide uit tot een stad die beroemd was om haar oesters,…€ 34,95 - Haring, Huib Stam
De vis die Nederland veranderde
De geschiedenis, de economie en de cultuur van de Nederlandse haring
De grootschalige haringvisserij van de vijftiende eeuw leidde voor Nederland de Gouden Eeuw in. Uit de haringvloot ontstond de…€ 14,95 - Het spek van slager Blom, Diny Schouten
Over wat er nog te eten is
We zijn zo rijk, maar waarom is ons eten dan zo armoedig? En erger nog, waarom is het eten dat 'rijk' wordt gevonden - en waar onvoorstelbaar veel geld aan wordt uitgegeven - zo mogelijk nog…€ 9,95 - Zuivel van ver & dichtbij, Ineke Berentschot
Zuivel van ver & dichtbij is het vierde deel in de succesvolle culinaire serie Van ver & dichtbij. In dit prachtige zuivelboek treft de geïnteresseerde culinaire lezer naast oude streekgerechten als Zeeuwse roomboterbabbelaars en…
€ 14,95 - Kleine geschiedenis van de hutspot, Jacques Meerman
Met recepten
Hutspot is geen klein bier. Er zijn boeken en schilderijen aan gewijd. Het gerecht staat nog steeds, in verschillende variaties, op ieders eet- tafel. Menig patriottisch hart gaat er sneller van kloppen. Hutspot…€ 9,95 - =LANDSCHAP, Dirk Sijmons
=LANDSCHAP is een selectie van plannen, lezingen, essay's en artikelen die zijn vervaardigd door H+N+S Landschapsarchitecten en is geproduceerd met het oog op de boekenweek in 1998. (H+S+N = Landschap)
Samensteling Dirk…€ 14,95 - De twijfelbrigade, Jan Paul van Soest
Waarom de klimaatwetenschap wordt afgewezen en de wereldthermostaat 4 graden hoger gaat
Met een voorwoord van Marjan Minnesma (directeur Stichting Urgenda)
'Van Soest beschrijft niet alleen de klimaatwetenschap, maar ook…€ 18,95 - Ansjovis, Petra Possel
Kleine vis, groot verhaal
Hardcover, zo goed als nieuw exemplaar, eerste druk
Ooit zwom de ansjovis door de Nederlandse wateren. Vissers waren er dol op, het was het vet op de botten. Maar na de komst van de Afsluitdijk — de…€ 13,95 - Cacao, Dominique Persoone
De chocolade route Expeditie in mexico
Gebonden in harde kaft met stofomslag
Eerste druk, 2008
Chili, knoflook, guacamole, wasabi, kip, oesters, tequila... Het zijn even ongewone als onverwachte ingrediënten voor de beroemde…€ 18,95