Haring, Huib Stam
De vis die Nederland veranderde
De geschiedenis, de economie en de cultuur van de Nederlandse haring
De grootschalige haringvisserij van de vijftiende eeuw leidde voor Nederland de Gouden Eeuw in. Uit de haringvloot ontstond de oppermachtige Nederlandse koopvaardij. Haring was onmisbaar geworden want het leverde de proteïnen en de omega-3-vetzuren waarop een bevolking kon groeien. De 'Hollandse Nieuwe' is inmiddels een delicatesse met culinaire fans over de hele wereld.
In 22 bondige hoofdstukken trekt de vaderlandse geschiedenis voorbij, met de haring als middelpunt. Geen historisch feit, biologisch aspect, volkse wijsheid of hardnekkige mythe blijft onbesproken. Na duizend jaar haringvisserij en haringhandel is de haring diep in de Nederlandse genen gaan zitten.
Haring, alles over de vis die Nederland groot maakte.
Huib Stam (1956) is journalist en schrijver van non-fictie. Recent verscheen van zijn hand Eetsprookjes. Nieuwe feiten, oude misverstanden & goed nieuws over eten en gezondheid.
'Een schitterend, uitgebreid naslagwerk over een vis om verliefd op te worden, de vergeten Hollandse held de haring.' - Nederlandse Visbureau
'Een verrassing en een verrijking in de literatuur over visserij en historie van handel en cultuur in Nederland.' - NBD/Biblion
Haring, Huib Stam, net exemplaar (lichte gebruikssporen aan de omslag, verder gaaf)
Uitgeverij Carrera, paperback, 349 pagina's
ISBN 9789048827831
Prijs exclusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- De kabeljauw, Mark Kurlansky
Biografie van een vis die de wereld veranderde
De kabeljauw, heeft een cruciale rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Mark Kurlansky's fascinerende verhaal over de kabeljauwvangst en -consumptie beslaat dan ook een millennium en…€ 14,95 - Oesters van New York, Mark Kurlansky
Een stadsgeschiedenis
Peter Minuit kocht in 1626 Manhattan voor 24 dollar, en niet veel later kwamen ook de oesterbanken bij Ellis Island in Nederlandse handen. New York groeide uit tot een stad die beroemd was om haar oesters,…€ 34,95 - Vis & Vega
4 x per week Vis & Vega (ook voor vleeseters)
192 recepten zonder vlees van vrienden voor vrienden
Er zijn heel goede redenen om minder vlees te eten, het is beter voor het milieu, beter voor ie gezondheid en beter voor de…€ 11,95 - Kleine geschiedenis van de hutspot, Jacques Meerman
Met recepten
Hutspot is geen klein bier. Er zijn boeken en schilderijen aan gewijd. Het gerecht staat nog steeds, in verschillende variaties, op ieders eet- tafel. Menig patriottisch hart gaat er sneller van kloppen. Hutspot…€ 9,95 - Walvissen en dolfijnen in de Noordzee, Kees Camphuysen en Gerard Peet
WITFLANKDOLFIJN GESTREEPTE DOLFIJN BULTRUG BELOEGA NOORDSE VINVIS GRIJZE DOLFIJN ORKA ZWARTE ZWAARDWALVIS NOORDKAPER
De Noordzee - tussen de kusten van Nederland en Belgi an de ene kant en Schotland en Engeland aan de andere - is…€ 21,95 - De fietsrepubliek, Pete Jordan
Fietsen is een fenomeen dat voor Nederlanders zé gewoon is, dat we misschien juist een bui- tenstaander nodig hebben om ons de ogen te openen. Wanneer de Amerikaan Pete Jordan voor het eerst Amsterdam bezoekt, wordt hij op de dag…
€ 8,95 - Melk, Mark Kurlansky
De opzienbarende geschiedenis van mens en melk - van oudheid tot heden
Een 10.0000-jarige haat-liefde verhouding
Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby's, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens…€ 14,95 - Ansjovis, Petra Possel
Kleine vis, groot verhaal
Hardcover, zo goed als nieuw exemplaar, eerste druk
Ooit zwom de ansjovis door de Nederlandse wateren. Vissers waren er dol op, het was het vet op de botten. Maar na de komst van de Afsluitdijk — de…€ 13,95 - Hengelsport, K.J. Vrijling
Dit is een gids voor de beginnende hengelaar, die eenvoudig maar goed toegerust en met plezier erop uit wil.
Het is een beknopte, praktische handleiding met een deskundig advies over de aan te schaffen uitrusting, met technische…€ 11,95 - Het krokettenboek, Johannes van Dam
Hardcover
Eerste druk, 2014
Zo goed als nieuw exemplaar
De kroket is een typisch Nederlandse lekkernij, wordt vaak gedacht. Dus is het vreemd dat slechts een enkeling zélf kroketten maakt, en bijna niemand zich heeft verdiept…€ 14,95