Koks en keukenmeiden, Johannes van Dam en Joop Witteveen
Amsterdamse kookboeken uit de Gastronomische Bibliotheek en de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam
Koks en keukenmeiden gebruikten ze, Johannes Van Dam en Joop Witteveen lezen ze: Waarom nam een arts in de zeventiende eeuw recepten op in zijn medicijnboek? Hoe zuinig was de volmaakte en zuinige keukenmeid Aaltje? Wat at de gegoede burgerij in de negentiende eeuw? En Wat de kookleraressen aan de eerste de huishoudscholen en de huisvrouw geleerd? Sinds wanneer komt de traditionele Nederlandse maaltijd — aardappelen, groente, vlees — op tafel? Waarover onderhield de eerste radiokok in de jaren twintig de huisvrouw? Koks & Keukenmeiden geeft uitsluitsel.
Van Dam en Witteveen de lezer mee op een verkenningstocht door de culinaire geschiedenis van Nederland. Aan de hand van hun kookboeken. samengebracht in de Gastronomische Bibliotheek en van kookboeken uit de collectie Van de Bibliotheek van de Universiteit Van Amsterdam. En Wat doen de hedendaagse chefkoks met de overgeleverde recepten? Robert Kranenborg, van Cirgue in Scheveningen, kookt kip met garnalen van Aaltje, maar anders. Edwin Kats, van La Rive in Amsterdam. zet een gerecht uit 1593 naar zijn hand. Maar Sal Meijer uit Amsterdam geeft het geheim van viskoekjes niet prijs. En van Wannée van de Amsterdamsche Huishoudschool zijn sinds 1910 al meer dan een kwart miljoen kookboeken verkocht. Is haar recept voor Filosoof nu nog met goed fatsoen te serveren? Lees het in Koks & Keukenmeiden.
Koks en keukenmeiden, Johannes van Dam en Joop Witteveen, net exemplaar
Nijgh & Van Ditmar, paperback, 21,5 x 18,4 x 1,6 cm, 212 pagina's
ISBN: 9038814488
Prijs exclusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- De smaak van het verleden, Barbara Ketcham Wheaton
De Franse keuken van 1300 tot 1789
'Wat! Alweer een over koken? zal de lezer wellicht zeggen. Sedert een aantal jaren wordt het publiek overspoeld door een ware vloedgolf van dergelijke geschriften,' Deze zo modern aandoende…€ 8,95 - Koken in de vaatwasser, Lisa Casali
Smakelijk en goedkoop koken in de afwasmachine
Smaak, duurzaamheid en geldbesparing met een revolutionaire methode! Misschien hebt u er nooit bij stilgestaan, maar de hitte die een vaatwasser produceert tijdens een wascyclus, kan…€ 8,95 - Food in Antiquity, Don Brothwell and Patricia Brothwell
A survey of the diet of early peoples
A world-wide survey of the eating and drinking habits of early peoples, Don and Patricia Brothwell's Food in Antiquity covers a broad geographical range, from the early populations of Asia,…€ 14,95 - Honey & Co., Sarit Packer & Itamar Srulovich
Ons eten uit het Midden-Oosten
Honey & Co is hét Londense restaurant van het moment en winnaar van The Observer Newcomer of the Year Award 2013. Ze werkten eerder voor Yotam Ottolenghi, als patissier en als chef-kok. Ze zijn een…€ 16,95 - De tao van stamppot, André Wolf
Koken met lichaam ziel en geest
De tao van stamppot is geen gewoon kookboek, maar een rijke verzameling recepten, verhalen, anekdotes, dialogen, tips, parabels, grapjes en spirituele adviezen. Het boek is gedeeltelijk opgezet als…€ 8,95 - Cha, Cha, Cha, tja, wat zullen we eten?, Lizet Kruyff
Vergeten eten
Culinair historica Lizet Kruijff beschrijft talloze gerechten, ingrediënten, bereidingswijzen en Hollandse voedseltradities.
Met foto’s (uit het archief van Spaarnestad Photo Haarlem) die een terugblik werpen op…€ 12,50 -64%
De perfecte gastvrouw, Caroline BartyRecepten uit het verleden
Een gids van nu, boordevol jaren-vijftigplezier!
Word een gevierde gastvrouw en beleef het raffinement van de jaren vijftig in je eigen huis! Huisvrouwen uit de jaren vijftig hadden zeeën van tijd om…€ 12,50 € 4,50- Johannes van Dam, Jeroen Thijssen
De biografie
Hardcover
Eerste druk, 2018
Johannes van Dam was naast bekend culinair journalist een bijzonder mens. Hij had dan ook bepaald een roerige achtergrond: zijn joodse ouders overleefden de oorlog in onderduik, op jonge…€ 9,95 -50%
Kaat Mossel, helleveeg van Rotterdam, Eric PalmenVolk en Verlichting in de achtiende eeuw
Haar naam was Catharina Mulder, maar in de wandeling werd ze Kaat Mossel genoemd. In een uiterst tumultueuze periode in de geschiedenis van Rotterdam verwierf ze een plek in het collectieve…€ 8,95 € 4,50- Zijn vrouw zet bloedzuigers, Charles de Coster
Een reis per trekschuit door Holland
'Ik zie niet neer op de trekschuit; hij heeft dit voordeel, dat men er niet heen en weer gegooid wordt, zoals in de zware rijtuigen waarvan de wielen schreeuwen als het bergop gaat en kreunen…€ 14,95