Fatsoenlijk eten, Karen Duve
Mijn leven als proefkonijn
Karen Duve is bepaald geen gezondheidsfreak. Braadworstjes en zakken winegums belanden in haaqwinkelwagentje bovenop repen chocola en literflessen cola. Tot er iemand bij haar in huis komt wonen die al snel de bijnaam Japie Krekel krijgt — naar de personificatie van het geweten van Pinokkio. Japie protesteert luidkeels als Karen Duve een diepvrieskip van € 2,99 wil kopen. Terwijl ze in de winkel voor het vriesvak staat, dringen fundamentele vragen zich op. Mag je dieren eigenlijk wel opeten? En als we geen dieren eten, waarom dan wel planten? In hoeverre zijn we bereid om uit respect voor andere levende wezens iets op te geven? Wat is ethisch gezien juist? Wordt de wereld en worden wij er beter van, wanneer we onze gewoonten veranderen? Karen Duve besluit zelf uit te zoeken hoe het zit. Ze probeert steeds twee maanden een dieet: ze eet biologisch, vegetarisch, veganistisch en uiteindelijk zelfs fruitarisch, waarbij alleen datgene wat planten vanzelf aan de natuur afstaan op het bord belandt. Nietsontziend, maar ook met oog voor het ongewild komische element in veel ideologische voedingswijsheden houdt Duve zich intensief bezig met de vraag: Wat gun ik mezelf ten koste van anderen?
Karen Duve (Hamburg, 1961) woont met een muildier, een paard, een ezel, katers en kippen op een boerderij bij Berlijn. Met haar romans Regenroman, Dit is geen liefdeskind en Taxi heeft zij naam en faam gemaakt. Fatsoenlijk eten werd in Duitsland laaiend enthousiast ontvangen en stond een jaar lang op de bestsellerlijst.
Fatsoenlijk eten, Karen Duve, net exemplaar
Cossee Amsterdam, paperback, 333 pagina's
ISBN 9789059363489
ISBN 978-90-5936-348-9 9 789059 363489 www.cossee.com
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
Tip van Stip
Een pleidooi voor echt eten, Michael PollanManifest van een eter
We zouden minder eten moeten kopen en er meer voor moeten betalen. Daar worden we niet alleen zelf beter van, maar ook het milieu, ons ecosysteem en onze samenleving. Door wereldwijd te kijken naar…€ 14,95- De hongerige stad, Carolyn Steel
Hoe voedsel ons leven vormt
In De hongerige stad kiest Carolyn Steel voor een geheel nieuwe benadering van allerlei actuele problemen rond de manier waarop we eten. In dit enthousiaste en visionaire boek volgt de auteur het spoor…€ 14,95 - Dieren eten, Jonathan Safran Foer
Tot enkele jaren geleden was Jonathan Safran Foer afwisselend vegetariër en vleeseter.Toen hij echtgenoot en vader werd, stelde hij zichzelf de vraag: waarom eten we dieren? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons…
€ 8,95 - Jouw moestuin, Clare Foster
De onmisbare gids voor een succesvolle oogst
Of je nu heerlijke en gezonde voeding wilt kweken, het kantoor wilt ontvluchten
of met gelijkgestemde tuiniers wilt omgaan, een moestuin of volkstuin kan het
antwoord op je dromen…€ 18,95 - Vegalicious, Alice Hart
Het ultieme boek voor iedereen die altijd of af en toe geen vlees wil eten!
141 culinaire, vegetarische recepten
Zowel vegetariërs als vleeseters zullen genieten van de heerlijke recepten uit Vegalicious. Je maakt kennis met…€ 14,95 - Het Varkensboek, Anno Fokkinga
In Het Varkensboek komen alle aspecten van het varken aan de orde: zijn wilde voorouders, zijn ontstaan, zijn bouw en gedrag, zijn voeding, zijn voortplanting, kortom alles over zijn biologie. Maar ook de varkenshouderij krijgt…
€ 9,95 - Food in Antiquity, Don Brothwell and Patricia Brothwell
A survey of the diet of early peoples
A world-wide survey of the eating and drinking habits of early peoples, Don and Patricia Brothwell's Food in Antiquity covers a broad geographical range, from the early populations of Asia,…€ 14,95