Wageningse Persprijs 2014
Uitgekookt!, Annemieke Smit, NIEUW BOEK
Ingezakte soufflé, biefstuk als een schoenzool, grijsgrauwe boontjes, slappe frites en geschifte mayonaise. Uitgekookt! draait om de mislukkingen in de keuken. Wat zijn de oorzaken en hoe kunnen ze worden voorkomen?
Veel thuiskoks staan regelmatig met de handen in het haar. Niet alleen kunnen gerechten die je al jaren maakt zo ineens mislukken, maar ook het tot op de letter volgen van een recept is lang niet altijd een garantie dat het eindresultaat ook maar in de verste verte lijkt op het plaatje. En dan blijft het knagen: wat heb ik in hemelsnaam verkeerd gedaan?
Uitgekookt! duikt in de scheikundige, biologische en natuurkundige processen die tijdens het koken plaatsvinden, om de antwoorden te achterhalen.
In korte, bijna sprookjesachtige verhaaltjes, wordt verslag gedaan van deze zoektocht. En wat blijkt: niets menselijks is de wereld in onze pannen en potten vreemd. De verhalen achter de mislukkingen zijn wetenschappelijk, maar gaan tegelijkertijd over oorlog, liefde, eenzaamheid en verbondenheid. Eiwitmoleculen doen manhaftige pogingen om de kwetsbare luchtbelletjes in de soufflé te beschermen, in de mayonaise vechten de oliedruppels een verbeten strijd uit met de eierdooiers en in de boontjes wordt het mooie groene chlorofyl vakkundig gesloopt door zuren en enzymen.
Uitgekookt! onderscheidt zich van alle andere kookboeken. Niet alleen omdat het de amateurkok kennis verschaft over het hoe en waarom van het koken. Maar ook omdat iedereen die Uitgekookt! leest, nooit meer met dezelfde ogen zal kijken naar wat zich in onze potten en pannen afspeelt. En als je eenmaal weet wat er mis ging, begrijp je ook hoe je mislukkingen kunt voorkomen.
Wetenschapsjournaliste Annemieke Smit won met dit boek de vierjaarlijkse Wageningse Persprijs 2014. Uitgekookt! levert volgens de jury een substantiële bijdrage aan ons begrip van wat wij eten. De jury voorziet dat het boek de potentie heeft uit te groeien tot de nationale referentiegids voor keukenwetenschappen voor een breed publiek.
Annemieke Smit (1957) is wetenschapsjournalist, verwoed hobbykok en kookblogger.
Uitgekookt!, Annemieke Smit, NIEUW BOEK
Scriptum, hardcover, 144 pagina's
ISBN 9789055942923
Prijs exclusief verzendkosten
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- Kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten, Herman de Blijker, NIEUW BOEK
Het gebruik van je zintuigen is belangrijk bij het herkennen van kwaliteitsproducten. In dit boek leert Herman de Blijker je te kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken en eten.
Fotografie John Vane
Kijken, knijpen,…€ 24,50 -48%
Kookboek voor meisjes van 8 tot 88, Mirjam van der Rijst & Marcel van DrielHardcover
Eerste druk, 2008Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 is een opvallende verzameling van portretten en recepten van vrouwen die iedereen wel kent. Gewoon uit de straat, de buurtsuper, het café om de hoek, van…€ 28,50 € 14,95- Tools for Cooks, Christine McFadden
Keukengerei van A tot Z
Nederlandstalig
Recepten van o.a. Jamie Oliver, Alain Ducasse, Ken Hom en Alice Waters
Tips bij het aankopen van het beste keukengerei
Inclusief lijst met gespecialisseerde kookwinkels in Nederland en…€ 8,95 - Havermout, Amy Ruth Finegold
Meer dan 30 heerlijke en gezonde recepten met havermout voor ontbijt, snacks, gebak en smoothies
In Havermout staan meer dan dertig heerlijke recepten met superfood-havermout: van heerlijke ontbijtjes tot snacks en drankjes. Of…€ 6,00 - Azijn, Clare Gordon-Smith
Azijn wordt gemaakt van wijn, sherry, rijstwijn, cider of mout en geeft gerechten een verrassende opkikker. Het wordt gebruikt in alle grote keukens ter wereld.
Er zijn heel veel soorten azijn, want aan elke basisvloeistof kunnen…€ 8,95 Tip van Stip
Olijfolie, Manfred MeeuwigOlijfolie is een steeds vaker toegepast ingrediënt in de Nederlandse keuken. Niet alleen omdat het een zeer gezonde oliesoort is, maar het is ook bijzonder rijk aan smaak. Maar hoe hou je extra vergine, koudgeperst en al die…
€ 8,50- De Origineel Balinese keuken, Lonny Gerungan
Authentieke familierecepten
In dit bijzondere kook- en kijkboek van chef-kok Lonny Gerungan wordt voor het eerst de authentieke keuken van het Indonesische godeneiland Bali uitgebreid belicht. Bali kent haar eigen culinaire…€ 24,50 Tip van Stip
Het River Cafe Kookboek, Rose Gray & Ruth Rogersdé smaakmakende Italiaanse keuken
Winnaar van vele prijzen en awards
Dit geweldige kookboek is geschreven door een Amerikaanse die in Londen woont en een Londense die in Newyorkse restaurants heeft gewerkt. Het wordt gezien als…€ 24,95- Vegalicious, Alice Hart
Het ultieme boek voor iedereen die altijd of af en toe geen vlees wil eten!
141 culinaire, vegetarische recepten
Zowel vegetariërs als vleeseters zullen genieten van de heerlijke recepten uit Vegalicious. Je maakt kennis met…€ 14,95