Eten en eetlust in Nederland (1840-1990), Anneke H. van Otterloo
Een historisch-sociologische studie
Dit boek gaat over veranderingen in eetgewoonten en opvattingen over eten. Vooral veranderingen in sociale ongelijkheid staan centraal. In de afgelopen anderhalve eeuw heeft Nederland zich ontwikkeld van agrarische samenleving tot industriële maatschappij en verzorgingsstaat. Deze transformatie heeft vergaande gevolgen gehad voor wat en hoe wij eten.
Eten doen we allemaal het is een vanzelfsprekende en vaak aangename bezigheid. Maar plezierig tafelen en genieten van hapjes kan bijna niet meer zonder bijgedachten. Bevat voedsel niet te veel vreemde stoffen, maakt het niet te dik en hoe zit het met de vetzuren? Dit zijn maar enkele muizenissen die de maltijd tegenwoordig met zich meebrengt. Hoe komt dat en waar komen deze angesten vandaan? Het is zeker niet altijd zo geweest. In het verleden waren de zorgen van andere aard. Niet wat, maar of men eten zou was de vraag.
Dit boek gaat over veranderingen in eetgewoonten en opvattingen over eten die zich uitstrekken over een langere termijn. Vooral veranderingen in sociale ongelijkheid aan tafel staan centraal.
In de afgelopen anderhalve eeuw heeft Nedeland zich ontwikkeld van agrarische samenleving tot industriële maatschappij en verzorgingsstaat. Deze transformatie heeft bergaande gevolgen gehad voor wat en hoe wij eten. We verbouwen zelf nog maar zelden het voedsel; een omvangrijk netwerk van voortbrenging en verdeling heeft de eigenteelt vervangen. Afhankelijkheid van de natuur heeft daarmee plaats gemaakt voor complexe bindingen met grote aantallen onbekende mensen over lange afstanden.
Deze ontwikkeling is niet mogelijk geweest zonder de steeds toenemende invloed van de wetenschap en techniek. tegelijk daarmee veranderde opvattingen over hetgeen mensen behoren te eten. Diverse groeperingen - artsen, kookleraressen, huisvrouwen en alternatieve groepen - zijn standaarden gaan ontwikkelen voor een goede maaltijd. Zij leten het daar niet bij, maar hebben tevens geprobeerd deze ingang te doen vinden bij een ruim publiek.
Deze studie belicht 150 eten, eetlust en het maatschappelijk netwerk achter de vaak hevige emoties en uitgesproken opvattingen rond de maaltijd van nu.
'Hetzelfde proces dat mensen minder afhankelijk heeft gemaakt van de de wisselvalligheden van natuur heeft ze afhankelijker van elkaar gemaakt '- N. Elias
Eten en eetlust in Nederland (1840-1990), Anneke H. van Otterloo, nog mooi en net exemplaar
Bert Bakker, 1990, eerste druk, paperback, 363 pagina’s
ISBN 9035109740
Prijs exclusief verzendkosten
Dit boek is te dik voor brievenbuspost en kan alleen als pakket worden verstuurd.
Binnen Nederland gratis verzending bij een aankoop van € 50,00 of meer.
Betaal minder of geen verzendkosten, door meer boeken te bestellen.
Dit vindt u misschien ook interessant / you might also find this interesting
- Cha, Cha, Cha, tja, wat zullen we eten?, Lizet Kruyff
Vergeten eten
Culinair historica Lizet Kruijff beschrijft talloze gerechten, ingrediënten, bereidingswijzen en Hollandse voedseltradities.
Met foto’s (uit het archief van Spaarnestad Photo Haarlem) die een terugblik werpen op…€ 12,50 - Ansjovis, Petra Possel
Kleine vis, groot verhaal
Hardcover, zo goed als nieuw exemplaar, eerste druk
Ooit zwom de ansjovis door de Nederlandse wateren. Vissers waren er dol op, het was het vet op de botten. Maar na de komst van de Afsluitdijk — de…€ 13,95 - Melk, Mark Kurlansky
De opzienbarende geschiedenis van mens en melk - van oudheid tot heden
Een 10.0000-jarige haat-liefde verhouding
Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby's, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens…€ 14,95 - Ooit aten we dieren, Roanne van Voorst
Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Net…
€ 11,95 - Hamburgers in het paradijs, Louise O. Fresco
VOEDSEL in tijden van SCHAARSTE en OVERVLOED
Hardcover (gebonden in harde kaft met stofomslag)
De menselijke geschiedenis is er een van voortdurende schaarste aan voedsel. De overvloed die in de laatste decennia voor velen is…€ 14,95 - De smaak van het verleden, Barbara Ketcham Wheaton
De Franse keuken van 1300 tot 1789
'Wat! Alweer een over koken? zal de lezer wellicht zeggen. Sedert een aantal jaren wordt het publiek overspoeld door een ware vloedgolf van dergelijke geschriften,' Deze zo modern aandoende…€ 8,95 Tip van Stip
De Aardappeleters, Joris Vermeer en Joost EngelbertsHoe twintig gerechten de wereld veroverden
Hardcover
Eerste druk, 2021
Mooi en net exemplaar
Dit kloeke boek vertelt het onweerstaanbare verhaal van twintig wereldberoemde gerechten die zo gewoon zijn dat we er niets meer van…€ 18,95- Keuke-Boek van Maria Philippina Schrijver, Prisca Zwaan - van Diggelen
Anno 1752
Hardcover met leeslint
Dit Keuke-Boek geeft een zeldzame historische kijk op recepten uit de achttiende eeuw. De totale tekst van het oorspronkelijke handschrift is zo volledig mogelijk in druk omgezet, zodanig dat de…€ 18,95